lauantai 29. maaliskuuta 2014

Ruisvuokaleipää


Olen harjoitellut muutaman kuukauden ruisvuokaleivän tekoa. Juuren ja reseptin sain anopiltani. Treenaus on ollut jokseenkin onnistunutta, sillä kaupasta mukaan lähtee vain satunnaisesti vaaleaa leipää. Vuokaleivän teko vaatii aikaa, mutta se on mukavaa puuhaa viikonloppuisin. Tällä ohjeella sinäkin onnistut:

1. päivä

n. 2 dl leivän juurta
1,5 l kylmää vettä
200 g pellavansiemeniä (jos haluat)
200 g auringonkukan siemeniä
400 g ruisjauhoja
n. 750 g hiivaleipäjauhoja

Sekoita aineet keskenään. Anna olla lämpimässä 12-24 tuntia kostean pyyhkeen alla. Itse käytän tässä vaiheessa riihiruisjauhoja, joista tulee pikanttia makua. Tämänkertaiseen taikinaan en laittanut pellavansiemeniä vaan lisäsin hieman auringonkukan siemenien määrää.

2. päivä

Ota erilleen 2 dl hapanjuurta seuraavaa taikinaa varten. Voit pakastaa sen. Lisää 5 dl haaleaa vettä ja 800 g ruisjauhoja. Luomuruisjauhot ovat omaan makuuni. Sekoita kunnolla. Laita taikina samantien voideltuihin vuokiin kohoamaan 2-6 tunniksi. 

Kun leivät ovat kohonneet selvästi, voitele ne kylmällä vedellä ja tee haarukan piikeillä reikiä leipien pintaan. Voit halutessasi lisätä päälle esim. unikonsiemeniä. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa kaksi tuntia. Ota vuoat tämän jälkeen pois ja käännä leivät nurinpäin. Paista leipiä vielä reilut puoli tuntia. Jäähdytä leivät pyyhkeisiin käärittynä. Leivät voi pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti